فهرست مطالب

پژوهشنامه حقوق کیفری - سال سوم شماره 2 (پیاپی 6، پاییز و زمستان 1391)

پژوهشنامه حقوق کیفری
سال سوم شماره 2 (پیاپی 6، پاییز و زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1392/03/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حسین آقابابایی، زهرا احمدی ناطور صفحه 7
    حریم خصوصی یکی از حقوق یا ارزش های اساسی انسانی است که امروزه به واسطه ظهور تکنولوژی های نوین، مورد تهدید جدی واقع شده است. به کارگیری ابزار و فناوری هایی از قبیل دروغ سنج به منظور دستیابی به اطلاعات محرمانه و زوایای پنهان افکار و شخصیت افراد، تعرض به آزادی فردی، دخول بی اجازه در خلوت افراد و به عبارتی نقض حریم خصوصی آنان محسوب می-شود. امروزه در بسیاری از کشورها از فناوری دروغ سنج به عنوان بخشی از آزمون پیش از استخدام و یا به عنوان وسیله ای برای جرم یابی یا کشف جرم استفاده می شود. در این گونه آزمایش ها سوالاتی در مورد مذهب، زندگی و تمایلات جنسی، عقاید سیاسی، مسائل نژادی و... مطرح می شود که ضمن این که مداخله غیرمشروع در حریم خصوصی افراد است، معمولا هیچ ارتباطی به استخدام یا کشف جرم مربوطه ندارد. در این مقاله نقش فن آوری دروغ سنجی در نقض حریم خصوصی افراد مورد بررسی و نقد قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: دروغ سنجی، حریم خصوصی، جرم یابی، کشف جرم، تفتیش عقیده
  • شهرام ابراهیمی، عبدالله ایزدی صفحه 29
    بررسی تفکرات راهبردی قانون گذاران و تصمیم گیرندگان سیاست جنایی، در حوزه اصلاح و درمان مجرمین، به خصوص در مرحله اجرای مجازات زندان و میزان اهتمام به اجرایی نمودن آن؛ مساله مهمی است که می تواند در قالب مطالعه تطبیقی، هدفمند بودن و برنامه مداری یک سیستم را نشان دهد. اگر در بحث اصلاح و درمان به سطح بندی راهبردها بپردازیم، به نظر می رسد که می-بایست در کنار راهبردهای پایه ای و یا بسترساز، برخی از موارد موجود در مرحله اجرای کیفر را راهبردهای اجرایی دانست. در این مرحله، برگزاری دوره های اصلاحی درمانی، ارزیابی و سنجش کارایی، اولویت در اصلاح، تخییر در اصلاح و تخصصی نمودن امر اصلاح جلوه نمایی می کنند. توجه عمیق به کارکردهای عملی ساز وکارهای اصلاحی حاکم در مرحله اجرای مجازات زندان در ایران و کانادا بیانگر این مهم است که جز در خصوص راهبرد اول که اهتمام ایده آلی نسبت به آن در ایران و کانادا وجود دارد، در مورد سایر موارد، سیستم اصلاحی ایران برخلاف کانادا با کاستی هایی مواجه است. راهبردهای ارزیابی و سنجش کارایی و تخصصی نمودن امر اصلاح، راهبردهای کلانی می-باشند که عدم توجه به آنها موجب تاثیر بر سایر راهبردها می گردد.
    کلیدواژگان: اصلاح و درمان، سنجش کارایی، تفکرات راهبردی، تخییر در اصلاح، مجازات زندان
  • محمدجعفر حبیب زاده، عادل علی پور صفحه 61
    مقاله حاضر به بررسی و تحلیل ارکان جرم مزاحمت تلفنی، موضوع ماده 641 قانون مجازات اسلامی می پردازد. در بررسی هر یک از ارکان سه گانه جرم مزبور، به پرسش هایی که ممکن است پس از قرائت ماده مزبور به ذهن متبادر شود پرداخته شده و ابهامات و شبهات برآمده از اجمال ماده فوق الذکر تبیین شده است. پس از تحلیل ارکان جرم موضوع ماده 641 آشکار شد که نتیجه مجرمانه این جرم به عنوان جرمی مقید، عبارت است از ایجاد مزاحمت برای شخص و برهم زدن آسایش روانی وی. رفتار مجرمانه آن فعل مثبت اعم از مادی و معنوی است و برای تشخیص مزاحمت آمیز بودن یا نبودن عمل مرتکب باید هر دو معیار نوعی و شخصی را به کار گرفت. موضوع آن شخصیت معنوی افراد و وسیله مجرمانه آن شامل تلفن، بی سیم، رایانه متصل به اینترنت، فاکس، پیجر و هر وسیله مخابراتی دیگر می باشد. زمان و مکان، جزء ارکان متشکله این جرم محسوب نشده و قصد برقراری تماس مزاحمت آمیز و قصد ایجاد مزاحمت، به ترتیب سوءنیت عام و خاص این جرم به شمار می روند و سرانجام اینکه دادگاه محل پاسخگویی به تلفن، صلاحیت رسیدگی به جرم اشاره شده را دارد.
    کلیدواژگان: مزاحمت تلفنی، تلفن، دستگاه های مخابراتی، فعل مزاحمت آمیز، آسایش روانی
  • محسن مرادی حسن آباد، فیروز محمودی جانکی صفحه 85
    کنش گری افکار عمومی پیرامون کیفر اعدام در غرب، در دو زمینه ابقا و الغای این مجازات قابل بررسی و تامل است. مقاله پیش رو با استفاده از منابع کتابخانه ای و با بهره گیری از روش تحلیلی- توصیفی به بررسی این بعد مساله پرداخته است که افکار عمومی در کشورهای غربی که اعدام را حفظ کرده اند چه تاثیری برجای نهاده است. نتایج نشان می دهد ظاهرا افکار عمومی در این گونه کشورها که ایالات متحده و بلاروس نمونه های بارز آنها هستند توانسته است با حمایت از اعدام، دوام این کیفر را رقم زند. اما با توجه به این که با وجود حمایت مردم از اعدام در دیگر کشورهای اروپایی، این کیفر در آن کشورها ابقا نشده است، این امر زیر سوال می رود و نمی توان ابقا یا احیای اعدام را به اعتبار افکار عمومی دانست. به واقع بسترهای سیاسی و تعریفی که از دموکراسی در کشورهای ابقاگر وجود داشته باعث شده است افکار عمومی بیشتر مورد توجه قانون گذاران و دست اندرکاران نظام عدالت کیفری قرار گیرد؛ موضوعی که خود دو نوع تاثیر را برجای نهاده است: از یک سو با اعتبار بخشیدن به افکار عمومی و با توجه به حمایت عمومی از این کیفر، به ابقای اعدام کمک کرده است و از سوی دیگر با طرح بیشتر موضوع اعدام برای عموم و تزریق باورهای سرکوب گرایانه، افزایش حمایت از اعدام و در نتیجه احتمال افزون تر ابقای اعدام را رقم زده است. به واقع آن چه که باعث بقای اعدام در این کشورها شده است نه حمایت عمومی از اعدام، بلکه ساختار عوام-گرایانه نظام عدالت کیفری و گفتمان سیاسی حاکم بر این کشورهاست که از یک سو باعث تشدید باور به اعدام در میان مردم شده و از سوی دیگر به این نگرش-های عمومی در زمینه ابقای اعدام بها داده است.
  • محبوبه منفرد، امیر حسین جلالی فراهانی صفحه 105
    مبارزه با بزهکاری از دیرباز یکی از دغدغه های اصلی بشر بوده و داشتن جامعه ای عاری از لوث هنجارشکنی های زیان بار، از آرمان های بلندش به شمار می آمده است. در این راه، تاکنون انواع تدبیرهای کنشی و واکنشی آزموده و اجرا شده اند. لیکن همواره بازدهی مطلوب راهکارهای رویارویی با بزهکاری ها موردتوجه قرار گرفته است. به همین منظور، چه با نگاه کنش مدارانه و چه واکنشی، آن دسته از عوامل بزه آفرین نشانه گیری می شوندکه نقشی حیاتی در پیدایش بزهکاری دارند و با برچیده شدن آنها، از شکل گیری دیگر عناصر فرایند جنایی و وارد آمدن زیان های گوناگون به بزه دیدگان و آماج های بزه جلوگیری می-شود. در این نگاه، انگیزه و آگاهی جنایی، به عنوان سرچشمه بزهکاری و اولویت اصلی نظریه پردازان و برنامه ریزان سیاست جنایی شناخته شده اند. چنانچه بتوان این عناصر را از بین برد، راه برای شکل گیری وضعیت جنایی و تحقق رخداد جنایی بسته می شود. برای هدف گیری این عناصر، راهکار مطلوبی که امروزه در دستور کار نظام های پیشگیری از بزهکاری قرار گرفته، کدهای رفتاری است که با یادآور شدن پیامدهای بزه برای کنشگران آن، نقش بسزایی در تحقق اهداف این حوزه ایفا می کنند. لیکن رسیدن به این دستاورد نیازمند شناسایی جایگاه، کارکرد، سازوکارها و شرایط حاکم بر تدوین و اجرای این ابزارها و همچنین محدودیت ها پیش روی آنهاست. در غیر این صورت، ممکن است پیامد ناروا داشته باشند و بزهکاران بالقوه را با انگیزه و توانایی بیشتری رهسپار فرایند جنایی کنند.
    کلیدواژگان: کدهای رفتاری، پیشگیری، پیامدهای بزهکاری، پیشگیری اجتماعی، پیشگیری وضعی
  • مرجان نگهی صفحه 135
    هرزه نگاری کودکان در سال های اخیر به تهدید فزاینده جهانی تبدیل شده است. عواملی چون سهولت دسترسی به اینترنت، محیط امن فضای مجازی و پنهان ماندن هویت مجرم، توزیع سریع و کم هزینه، نقش مهمی در این افزایش داشته است. هرزه نگاری کودک چیست و انواع آن کدام است؟ شیوع این پدیده در کشورهای جهان به چه میزان است؟ قربانیان هرزه نگاری و مرتکبان این پدیده چه کسانی هستند؟ پاسخ جامعه جهانی در سطح بین المللی به این تهدید چه بوده است؟ رویکرد قانونگذار ایران در مقابله با این جرم چه بوده است؟ ارکان سازنده این جرم چیست؟ قوانین کیفری سرزمین ما توان مقابله و پیشگیری از این جرم را دارد؟ این مقاله تلاش می کند به این پرسش ها پاسخ دهد.
    کلیدواژگان: هرزه نگاری کودک، کودک، اسناد بین، المللی، قوانین ملی، قربانی هرزه نگاری
  • رحیم نوبهار صفحه 161
    نظریه معروف در میان فقهای امامیه سن بلوغ دختران را پایان نه سال قمری و سن بلوغ پسران را پایان پانزده سال قمری می داند. در این نظریه، اهلیت عبادی و حقوقی از مسئولیت کیفری تفکیک نمی شود. این مقاله به بازخوانی مبانی این نظریه می پردازد. بخش اول مقاله به تبیین مقتضای اصل در مسئله می پردازد. بخش دوم با تاکید بر مفاهیم ناظر به بلوغ در متون دینی بویژه قرآن مجید تاکید می کند که بلوغ یک واقعیت زیست شناسانه جسمی و روانی است و به همین اعتبار از ارکان اهلیت جزایی به شمار می آید. سن به اعتبار نظم عمومی و از آن رو که به طور غالب می-تواند کاشف از این وضعیت باشد، اماره بلوغ است. این اماره ممکن است از جامعه ای به جامعه دیگر متفاوت باشد. بخش سوم مقاله با توجه به ویژگی های مسئولیت کیفری به طرح دلایلی می پردازد که بر پایه آن ها می توان از تفکیک اهلیت کیفری از دیگر اهلیت-های حقوقی و عبادی دفاع نمود.
    کلیدواژگان: بلوغ، مسئولیت کیفری، فقه امامیه، مجازات صغار، سن اهلیت جزایی
  • امیرحسن نیازپور صفحه 187
    پیمان حقوق کودک بنیادی ترین سند هنجارساز درقلمرو حقوق کودکان به شمار می رود. در این پیمان مصادیق متعدد حقوق این دسته از شهروندان شناسایی شده اند که یکی از بارزترین آنها «حق کودکان بر پیشگیری از بزهکاری» است. به موجب حق مذکور، کودکان این امکان را می یابند تا از رهگذر بهره مندی از شماری از جلوه های حقوق بشر به سمت درست تربیت شدن و همنوایی با قواعد اجتماعی پیش روند. جلوه هایی که طبیعتا بر فرآیند رشد کودکان تاثیرگذار بوده و اسباب اجتماعی شدن آنان را فراهم می آورند. از همین رو، در پیمان مذکور از میان شاخه های جرم شناسی پیش گیری، بر «پیشگیری فردمدار» تاکید شده است تا به واسطه اتخاذ تدابیر مناسب در این زمینه نظام شخصیتی کودکان به شکل درست سامان یابد. در این نوشتار، گفتمان «پیمان حقوق کودک» در زمینه پیش گیری از بزهکاری در سه قسمت حق کودکان در برخورداری از خانواده مطلوب (یکم)، حق کودکان در برخورداری از آموزش و پرورش (دوم) و حق کودکان در برخورداری از برنامه های تفریحی- سرگرمی- فرهنگی (سوم) مورد بررسی قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: کودک، بزهکاری کودکان، حقوق بشر، پیش گیری از بزهکاری، جرم شناسی
|
  • Hossein Aghababae, Zahra Ahmadi Page 7
    Privacy is one of the basic and fundamental rights of Human that today has been threatened seriously because of the appearance of new technologies. Using instruments and technologies such as polygraph for access to confidential information and cryptic angles of individuals thought and personality, be counted invasion to individual liberty, unlawful entering the privacy of individuals and in other words breach of their privacy.Today, in many countries there are uses from polygraph as part of pre- employment test or a means for crime detection. In such tests, there are questions about religion, life and sexual desires, political ideas, racial issues that commonly don’t have any relation to employment or detection of related crime and be counted an immoral and inconsistent action with the individual's right to privacy.Thus, there is a need to codifying universal and adequate laws in this field, more than ago. Hereof, this paper studies the role of polygraph technology in breaching personal security and privacy.
    Keywords: Polygraph, Privacy, Crime Detection, Idea detection
  • Shahram Ebrahimi, Abdollah Eizadi Page 29
    Investigating strategic thoughts of lawmakers and criminal policy-decision makers in the field of reformation and treatment in the stage of implementing imprisonment and the effort to make them applicable is an important matter that can represent a system’s purposefulness and program-oriented in the form of comparative study. In discussion of reformation and treatment if we attend to categorize strategies, it appears that alongside the basic and fundamental the strategies, some of the cases in the stage of implementing retribution, are supposed to be practical strategies. In this phase, establishing reformation-oriented and treatment-oriented courses, evaluating the effectiveness, priority in reformation and changing and specializing reformation are considered prominent. Paying profound attention to practical functions of reformatting mechanisms that being used in the stage of implementing imprisonment in Iran and Canada indicates that rather on first strategy that had given the most effort, in other cases Iran’s reformation system, unlike Canada’s, has weaknesses and lack of attention. Evaluation strategies, evaluating the effectiveness and specialization of reformation are major the strategies that ignoring them affects other strategies and thus reformatting foundations will be unsecured and they will be the cause for provided reformatting policies to be ineffective.
    Keywords: Reformation, Treatment, Evaluating the Effectiveness, the Change in Reformation, Imprisonment
  • Mohammad Jafar Habibzadeh, Adel Alipoor Page 61
    This paper reviews and analyzes the elements of crime mentioned in article No. 641 of the Iranian Islamic Penal Code dealing with harassing phone calls. In examining each of the three elements of the offense, we covered some questions which may rise in minds and we will try to resolve the ambiguities and doubts arising from ambiguity of this article. after analyzing elements of this crime it is concluded that the results of this crime as a result crime is bothering and disturbing the mental peace of victim, its criminal behavior is positive -whether material or spiritual- act and to realize that an act is disturbing or not it is needed to apply both objective and subjective tests, its subject is moral personality of people, its criminal means includes telephone, wireless, Internet-connected computers, fax, pager and other communications devices. Time and space are not the constituent elements of crime and jurisdictional competent court to consider this crime is the place in which the call is answered by the victim.
    Keywords: Telephone, Communications Devices, Nuisance Action, Mental Comfort
  • Mohsen Moradi, Firouz Mahmudi Page 85
    The Impact of public opinion on death penalty in the West can be considered as abolition or retention of the punishment. The issue that is considered in this article is whether public opinion in retentions countries had any impact.Results show that apparently public support of death penalty in the United States and Belarus has led to retention of this penalty. But in spite of public support of death penalty in the other European countries, the punishment has been abolished. So we cannot say that public opinion has led to retention of death penalty.Indeed populist structure of criminal justice and political discourse has led to this consequence that public opinion be applied.
    Keywords: Public Opinion, Death Penalty, Retentionist, West, Populism
  • Mahboubeh Monfared, Amir Hossein Jalaly Farahany Page 105
    Historically, one of the main concerns of human being has been the fight against criminality whose long goal has been to have a society free of harmful abnormalities. In this way, all solutions so far have been taken in to consideration and many proactive and reactive measures have been implemented and tested. But the optimal efficient solution of encountering the criminality has always been taken into account. For this reason, whether having proactive or reactive viewpoint, those factors will be targeted that have a crucial role in the development of delinquency which by getting dismantled will prevent the process of forming another criminal processes and causing the various losses to the victims and crime's targets. In this perspective, the criminal motive and knowledge are known as the source of crime and criminal policy priority of theorists and criminal policy makers. If these elements can be eliminated, there will be no way for the development of the criminal situation and the criminal event. Targeting these elements, a good strategy on the agenda of today's prevention of criminality systems is Codes of conducts which is a reminder of the consequences of crime for actives and plays an important role in achieving the objectives in this area. Achieving this outcome, however, requires the identification of the position, function, mechanisms and conditions governing the formulation and implementation, and also the limitations of these tools. Otherwise, the outcome might have undue consequences that give the potential offenders the motivation and ability of further proceeding to a criminal process.
    Keywords: Codes of Conduct, Knowledge upon Criminal Consequences, Social Preventive Function, Situational Preventive Function
  • Marjan Negahi Page 135
    Child pornography has become an increasing global menace in recent years. The factors such as ease of access to internet, safe cyber space and remaining unidentified and high speed distribution with low cost play important roles in this regard.What is child pornography and its kinds? What is its magnitude in the countries of the world? Who are the victims and perpetrators of the crime? What were the international, regional and national reactions with regard to this threat? What is the approach of Iranian legislature to combat the crime? What are the elements of the crime? Is the national law capable of combating and preventing this crime?
    Keywords: Child Pornography, Child, International instruments, National Legislation, Elements of the Crime of Child Pornography
  • Rahim Nobahar Page 161
    Traditional Shiite jurists consider females of 9 and males of 15 Lunar years to be legally mature, and, thus, criminally responsible. Having limited scope of the discussion to the criminal responsibility, the main focus of this survey is on two different, yet related, perspectives: the relation of age and criminal responsibility, and then, possibility of making distinction between criminal responsibility and other legal and ritual capacities. As for the first point, the article argues that narrations considering girls of 9 and boys of 15 years old as criminally mature do not seem to correspond to the real facts in all societies, so they cannot be referred to as the basis of the law for all societies and forever. Shiite jurists seem to be in need of reinterpreting such narrations by contextualizing their contents. The role of age in criminal responsibility must be seemed more in the light of the basic elements of criminal responsibility. As for the second point, i.e. possibility of distinguishing criminal liability from other kinds of legal capacities, this survey suggests that criminal responsibility must be separated from other kinds of legal capacity, such as capacity for exercising rights and discharging of the obligations. Indeed a system of grading and allotment responsibility for different stages of age is recommended. In this line of thought, the age of full criminal responsibility, can be determined by considering fundamental Islamic teachings, as well as scientific achievements proposed by experts in various related fields, such as criminologists, physiologists and sociologists.
    Keywords: Maturity, Age of Criminal Capacity, Criminal Responsibility, Penal Maturity, Shiite Jurisprudence
  • Amir Hassan Niazpour Page 187
    Convention on the rights of the child is the main document at child rights. This document recognizes many rights for childrens, and the right of preventing children's delinquency is very important. It has the role in children development process. Therefore, in this document recognition right to prevention of delinquency for children.Of course; convention on the rights of the child has some points in individual- based crime prevention.This article examines the approach for recognition criminological discourse in this document.
    Keywords: Child, Children delinquency, Human rights, Crime prevention, Criminology